Blog

Nem kell táncstílust választanod!

Rengetegen választják a TÁNCot mozgásformának szerte az egész világon. Egyre több tánciskola, vagy táncstúdió nyitja meg kapuit, hihetetlenül sok táncstílust próbálhatsz ki. Itt merül fel a kérdés: hogyan válassz a temérdek iskola és stílus között. Ezzel a témával kapcsolatban hoztam egy érdekes megközelítést. Felhívom a figyelmed, hogy ez a cikk a modern és divattánc kategóriákra fókuszál leginkább. A legkönnyebb dolgod akkor van, ha már tudod és eldöntötted, hogy hiphop-ozni akarsz, vagy inkább a moderntánc, akár a kortárs tánc érdekel. Vagy akkor, ha a barátod/barátnőd rángat el az első táncórádra, Te pedig a társaság miatt maradsz ott, mivel az az elsődleges szempont.

De mi van akkor, ha fogalmad sincs arról, hogy milyen stílust, vagy tánciskolát válassz?

Tegyük fel, hogy csak annyit tudsz kizárólag, hogy TÁNCOLNI AKARSZ! Itt jön a lényeg. Ma már egyre inkább arra tart a táncvilág, hogy egy tanár sokféle táncstílusból inspirálódik. Nem lehet tisztán kijelenteni, hogy az adott személy csak kizárólag Graham technikát tanít, vagy a Popping mestere (direkt ugrándozok ilyen hatalmasakat a stílusok között). Persze megvannak a táncstílusok TISZTA képviselői is ez tény, és fontos megjegyezni, viszont egyre gyakoribb az, hogy egy táncórán különböző stílusirányzatok ötvöződnek egymással. Ez így van jól. De még mindig nem tudod, hogy mit táncolj!

SEGÍTEK… Nem is kell tudnod. Jobban mondva, teljesen rendben van, ha nem tudsz választani. Annak idején én sem tudtam. 

Rövid kitérő: hiphop-osként kezdtem a pályám, de találkoztam a kortárs-modern irányzatokkal, moderntánc tréningekkel, és formálódott egy új stílus bennem, ami az enyém…sajátos módon ötvözöm a hiphop és a kortárs táncot. Aztán láttam, hogy nem vagyok ezzel egyedül a világban, mert a legtöbb külföldi táncos, aki minden irányból szívja magába a tudást, kialakít egy saját stílust, aminek nem feltétlenül van neve, vagy csak éppen a személy nevéhez kötődik maga a stílus. Ilyen pl. Keone és Mariel Madrid, akiket szerintem a legtöbben ismerhettek. Az ő stílusuk sem TISZTÁN hiphop, vagy modern, vagy kontakt…hanem a számukra legfontosabb mozgásformák, stílusok és művészeti formák ötvözése alapján alakult ki a saját stílusuk – amelyet mindannyian csodálattal követünk nyomon. Ez által tudnak önmaguk legjobb verziói lenni, és rengeteget adni számunkra a művészetükkel. Az én esetemben a saját stílusomat KORTÁRS-HIPHOPnak neveztem el, de most nem is ez a lényeg. A lényeg inkább az, hogy:

Nem kell választanod táncstílust soha többé, ha Te csak egyszerűen TÁNCOLNI AKARSZ!

Sőt…nem kell feltétlenül a divatot sem követned. Akkor hogyan válassz? 

Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

Milyen zenét hallgatsz?
Milyen táncos videókat nézel?
Mi az, amit látván mélyebb levegőket veszel, csillogni kezd a szemed és egy apró mosoly jelenik meg az arcodon?
Zúzós hiphop, érzéki szerelmes duett, kosztümös karakter vagy revü feeling, vagy akár egy csapat energiája fog meg legjobban?
Színpadi koreográfiák, vagy utcai környezetben táncolók sztorija kelti fel az érdeklődésed?

Ha ezeket végig gondolod, akkor már közelebb kerültél a célhoz, előbb utóbb tudni fogod, hogy ki az a táncos / csoport, vagy tanár, akinek a stílusa nagyon bejön Neked. Már csak meg kell keresned az ehhez legjobban illeszkedő táncórát a neten, vagy a közeledben.

Három nagyon fontos tanácsom van számodra, így a cikk vége felé:

1, Ha eldöntötted, hogy táncolni szeretnél, akkor ne azt nézd, hogy mi éppen a menő a környezetedben. Ha csak azért kezded el ezt az egészet mert meg akarsz felelni a környezeted elvárásainak, akkor igazából nem is Te döntesz, hanem sodródsz. Fontos, hogy hallgass a belső hangodra és kövesd azt, amit igazán szívesen csinálnál.

2, Ha komoly táncos pályára készülsz, akkor meg kell ismerkedned a TISZTA táncstílusokkal, technikákkal is…ez alap. De ez nem azt jelenti, hogy Neked le KELL ragadnod valamelyiknél, hacsak nem akarod feltenni az életed az egyik táncstílus képviselésére. Megjegyzem ez is egy nagyon szép dolog egyébként.

3, Nem a táncstílus a lényeg soha többé, hanem az, hogy Te miben érzed magad a legjobban. Én imádok kortárs és hiphop órákra járni külön külön is…de nincs annál jobb, amikor a kettőt ötvözhetem a saját órámon. Ne korlátozd be magad, feszegesd a határaidat, járj el akár egyszerre több tanárhoz is, ha van rá lehetőséged. 

Ne feledd: Ma már nem kell táncstílust választanod, hanem inkább azt csináld, amiben Te a legjobban tudod érezni magad. Tudd, hogy ez nincs semmilyen korlátokhoz kötve. Véleményem szerint ezáltal sokkal több leszel. Remélem tetszett ez a bejegyzés és hasznos volt számodra.

Ha tetszett a cikk oszd meg!

© 2014-2024 Minden jog fenntartva | W.O.W. of dance