Blog

3 ok, amiért ne hagyd magad lebeszélni a táncról

Miért hagyjuk olyan könnyen lebeszélni magunkat arról, amit igazán szeretnénk?

Mióta elkezdtem behatóbban önfejlesztéssel foglalkozni, rengeteg felismerésem támasztotta alá azt, hogy a legtöbb belső monológunkat a szülőktől hozott minták, vagy a társadalmi elvárások, megfelelés, és hasonlítgatás váltja ki belőlünk. Ezek legtöbbször nem a mi gondolataink, viszont nagyon be tudnak rögzülni, és csökkenteni tudják az önbecsülésünket.

Észre sem vesszük, hogy ezzel még jobban ártunk magunknak, hiszen sokszor az álmainkról mondunk le emiatt. Nos, én nem szeretném, hogy Te is ebbe a hibába ess, úgyhogy ha magadra ismertél, olvass tovább.

Engem alapvetően nem táncosnak szántak, nem is nézek ki úgy, életkoromat tekitve pedig későn – 15 évesen kezdtem el tánccal foglalkozni (igen, az már későnek számít). Sosem voltam egy menő figura, szóval minden kritérium adott ahhoz, hogy megkérdezd: „Hogy merek én mégis ezzel foglalkozni?”

Sok bántást, elmarasztalást kaptam azokra a témakörökre vonatkozóan a táncos pályám során, amelyeket kifejtek majd lentebb, mégis határozottan állítom, hogy a legjobb döntés volt kitartani és szembenézni ezekkel – legfőképpen magam miatt. Persze sok elismerés és siker is ért ez alatt az idő alatt, de ez nem lehet kiindulópont, mert sajnos nem ez a megszokott, és nem ez az átlagos. Nekem szerencsém is volt, sok jó emberrel találkoztam, akik bíztattak és hittek bennem. De tudjuk azt is, hogy ez nem mindenki számára van így.

Hello, Varga Norbert vagyok, táncoktató, koreográfus a W.O.W. of dance alapítója, a kortárs-hiphop táncstílus egyik első képviselője Magyarországon.

Mutatok 3 dolgot, ami miatt SOHA ne hagyd magad lebeszélni a táncról!

1, „Nem vagyok kifejezetten táncos alkat!”

Én sem vagyok, és nem is voltam soha.

Érezted már azt, hogy a testalkatod miatt nem kezdtél el valamit csinálni, amit szerettél volna?

Nos, itt a lényeg – nem kell emiatt többet aggódnod. Ez az elvárás inkább társadalmi jellegű, mint sem egy valós kitétel arra, hogy megvalósítsd táncos álmaidat. Számtalan olyan táncos van a világban, akik testalkatukat tekintve nem egy megszokott balerina képet festenek magukról. Sőt, a világ leghíresebb koreográfusai között is vannak ilyenek. Bárhogy nézel is ki, ne az határozzon meg téged a döntésben, hanem hallgass a szívedre. Tudom, ez nem könnyű ebben az elvárásokkal teli világban, de én azt vallom, hogy bármit is szeretnél, azt meg tudod teremteni az életedben. Az az igazán fontos, hogy milyen hívást érzel belül a tánc iránt. A testünk nem működik az agyunk és a szívünk nélkül – és ez utóbbiak irányítják a mozdulatainkat. Szóval elég annyi, hogy tudod mit akarsz, és szívből csinálod azt.

Én a táncoktatói munkám során emiatt egy teljes mértékben elfogadó közösséget alakítottam ki, ahol bárki biztonságban érezheti magát, bárhogy is néz ki.

Egy táncórán sokkal fontosabb dolgokra kell fókuszálni, mintsem hogy azt nézzük mennyire lógunk ki a súlyunk, kinézetünk, testalkatunk miatt. Minden ember úgy tökéletes ahogy van, és tudd, hogy neked is szabad megélni a mozgás / tánc adta örömöket, felszabadultságot.

2, „Úgy érzem, késő van már ahhoz, hogy elkezdjek tánccal foglalkozni.”

Mint ahogyan azt fentebb is említettem, jómagam is későn kezdtem el táncolni. Abban a korban mások már túl vannak a legjobb verseny eredményeiken is. Viszont hidd el, nem maradtál le semmiről. Ha még egyáltalán soha nem táncoltal, legyél bármennyi idős is, az nem lehet akadály. Mindenkinek más időpontban érkezik el a hívás, nem állhatunk ellent azért, mert van egy berögzött elmélet arra, hogy ehhez már késő. Ha régen kiskorodban táncoltál, de kihagytál 5-10-15, vagy akár több évet, mi tart vissza, hogy újra bejöjj a táncterembe? Elárulom – egy csomó kifogás, amit a környezeted táplál beléd, olyannyira hogy a magadénak érzed. Ha szeretnél visszatérni a táncterembe, keress olyan lehetőséget, ahol kifejezetten a számodra megfelelő igényeket elégíti ki a táncóra. Nem csak úgy lehet táncolni járni, hogy teljesen elköteleződsz, nem várja el senki tőled, hogy versenyezz, vagy fellépj … sőt.

Ennek tükrében, én egy olyan rendszert alkottam meg, amely nem támaszt elvárást és nem teremt elköteleződést, csak annyira amennyire az adott táncos, táncolni vágyó akarja.

Sokszor azért nem megyünk az álmaink után, mert azt hisszük, hogy nem tudunk megfelelni az elvárásoknak. Mi lenne, ha nem így közelítenéd ezt meg, hanem abból az irányból, hogy neked mire van szükséged. Van lehetőséged másképpen dönteni, ha úgy akarsz.

3, „Nem vagyok elég menő, nem tudom hogyan fogok beilleszkedni.”

Nem is sejted, hogy hányan „nem elég menők” a tánchoz. De vajon ez feltétel? Nagyon érdekes sztereotípia van a fejünkbe kódolva a különböző táncstílusok kapcsán. A hiphop egy menő irányzat, a kortárs inkább elvont és különc, a balett olyan szabálykövető és a felső tízezer kiváltsága, a salsa pedig lehet a hétköznapi ember tánca – és még sorolhatnám. Miért ne hiphop-ozhatnál, ha nem vagy menő? Úgy gondolom, hogy a táncot nem határozhatják meg a stílusirányzatok, főleg annak kapcsán hogy milyen ember is vagy te valójában. Hát nem mindegy? A tánc mindenkié! Én azt vallom, hogy ha valamelyik stílus érdekel, próbáld ki, és ne az határozza meg ezt a dolgot, hogy rajtad kívül kik vannak még a teremben és milyen ruhát viselnek, vagy hogyan viselkednek. A tanár szerepe válik itt nagyon fontossá, de ettől függetlenül elsősorban táncolni megyünk egy táncórára. Másodsorban pedig a közösség miatt, erre viszont nincs igazán hatásunk.

Ennek tapasztalatán azon igyekeztem az évek alatt, hogy bárki aki betér hozzánk egy táncórára, inkább arra figyeljen hogy hogyan érzi magát, milyen hatással van ez rá.

A táncstílus és a mozgásvilág amit képviselek nagyon egyedi, viszont ezzel együtt megalapozott is, hiszen egy rendszerbe foglaltam. Sokszor menő, trendi zenékre tanítok koreográfiákat, de nem a kommersz, menő mozgásvilágot használva. Miért lenne ez baj? A tánc egy művészeti ág, ahol a szabadság megélése a létjogosultságunkhoz tartozik. Szóval, nem kell menőnek lenned, inkább törekedj ehelyett a szabadság és öröm megélésére.

Zárzóként arra bátorítalak, hogy ha hívást érzel a tánc iránt, a fenti gátakat leküzdve adj egy esélyt magadnak. Ha azt érzed, hogy ez jó lenne, de nem akarod megbánni, akkor pedig hidd el, nem a többi ember véleménye számít. Amennyiben szeretnél egy igazán jó táncórán részt venni, kipróbálni magad egy elfogadó közegben – ahol nem ciki bénázni, nem gond ha nem vagy menő, és nem számít hogyan nézel ki – akkor várlak sok szeretettel a kortárs-hiphop táncórámra! Minden szükséges infót ide kattintva megtalálsz!

Köszönöm a figyelmed, remélem hasznos volt számodra amit olvastál, és így a legvégére…tudd, hogy nem vagy egyedül az álmaiddal!

Ha tetszett a cikk oszd meg!

© 2014-2024 Minden jog fenntartva | W.O.W. of dance