Mi az az 1 dolog, amitől garantáltan élvezni fogod a táncot / táncórát?

Pontosabban mi az az egy dolog, amit ezért meg kell tenned…

Ez a téma mostanában nagyon foglalkoztat. Keresem azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a táncórai hangulatot, és meghatározhatják a táncóra utáni élményt, amellyel hazatérünk. Teszteltem ezt saját edzéseken, magánórákon, és a KORTÁRS-HIPHOP táncórákon is.
Egyetlen egy dolgot fedeztem fel, ami mindenhol MINDIG működött, mindenhol sikeres eredményt hozott – tehát kirobbanóan élveztem, élveztük az órát általa.

Mi lehet ez az egy dolog?
Nem árulom el még…előbb nézzük meg hogy mik lehetnek azok a meghatározó tényezők, amelyek befolyásolhatják a táncórai élményedet.

 • maga a tanár hozzáállása, felkészültsége
 • a zenék az órán
 • fáradt vagy-e adott napon
 • történt-e valami negatív vagy pozitív aznap, amit behoztál az órára
 • van, vagy nincs elég helyed a táncteremben
 • alapból egy fájó testrésszel érkeztél az órára
 • tudod, hogy nehezen megy pl. a koreó és alapból feszült vagy emiatt, hogy sikerülni fog-e
 • sietned kellett-e a táncórára, vagy időben odaértél – esetleg beestél óra közben
 • éppen a kedvenc edzőruhádat hoztad-e el, vagy azt, amelyben már nem érzed jól magad stb. stb…

Mindenkinek megvan, hogy mik azok a dolgok, amelyek segítenek abban, hogy jól érezd magad…mindenkinek megvan, hogy mi a fontos és milyen elvárásai vannak – pl. legyen felkészült a tanár, stb. Ez rendben is van, viszont mi most nem ezt keressük. A dolog ennél sokkal egyszerűbb, és sokkal inkább komfortzónán kívüli. Amikor én magam is rájöttem erre, az nem volt kellemes, mert előtte kívülről kerestem azokat a megoldásokat, amelyek majd befolyásolják a kedvemet a tánc kapcsán.

Minden tényező, amit felsoroltam nektek itt – egyszerű KIFOGÁSok voltak, külső tényezők, amelyek folyamatosan változnak és sosem fogják meghatározni a táncórai élményedet, hacsak nem hagyod, hogy ezek a tényezők irányítsanak Téged.
Tehát a válasz belül lesz, bennünk van.
Kapcsolódik a mi hozzáállásunkhoz.

 • Miért jössz el táncórára, ha fáradt vagy?
 • Miért jössz el táncórára, ha felidegesítettek előtte?
 • Miért jössz el táncórára, ha késésben vagy?
 • Miért jössz el táncórára, ha fáj a fejed, a térded, vagy a hasad?

Fordítsuk meg…
Ha eljössz táncórára, annak úgy van értelme, hogy OTT IS VAGY, és adsz ennek értelmet.
Másképp megfogalmazva:
Beleteszed a maximumot, a 100%-ot, vagy annál is többet az órába.
Ez független a tanártól, vagy a zenétől – csakis Tőled függ. Ha a tanárod az utolsó pillanatban másik zenét rak be, akkor ő irányítja a táncórai élményedet? NEM!
Szóval nem mindegy, hogy miért jössz el.
Megszokásból, vagy mert igazi okod is van rá.

Mindennek megvan a helye és az ideje.

A táncórán nincs helye és ideje annak, hogy nyalogasd a sebeidet, hogy foglalkozz azzal, aki felidegesített, foglalkozz a kinti problémáiddal. És még ezért fizetsz is…? Megvan ugye?

A táncórán annak van ott az ideje és helye, hogy szívvel lélekkel végig csinálod, nem keresed magadban a kifogásokat, vagy másokban a hibát, hanem odateszed, mint az állat!

Ez egy komfortzónán kívüli dolog, mert megszoktunk bizonyos dolgokat, pl. hogy ha fáradtak vagyunk vagy fáj valamink, akkor azt mutassuk ki, hátha odamegy valaki és velünk együtt érez, sajnál minket – de ez így nem élvezetes senki számára sem. Vagy ha nem tetszik a zene, akkor már annyira nem is akarom beletenni magam a táncba.

Számtalan példa volt az életemben, hogy egy nem tetsző zene a koreó hatására vált kedvenccé, vagy egy számomra nem szimpatikus táncos társ vált baráttá.
Visszatérve…

Mit kell Neked megtenned ahhoz, hogy a táncóra ahová jársz igazi élmény legyen számodra?!

Ha eljöttél tedd oda magad, hozd ki a maxot magadból és komolyan mondom, meg fogod látni, hogy már közben is baromi jól fogod érezni magad, fejlődni fogsz. Mindezt azért, mert elvetted a fókuszt a Téged lehúzó dolgokról. Ez már abszolút saját tapasztalat. Így nem a negatív dologra fókuszálsz, hanem arra amiért jöttél!

Nagyon sokszor fáradt vagyok én is, vagy esetleg néha fáj valami – de ha úgy csinálom végig az adott edzést, hogy ezt helyezem előtérbe a végén az rettentő rossz érzés.
Ha viszont odateszem magam, az teljesen felszabadít.
Egyszerűen hozni kell egy döntést, és úgy lesz ha teszel érte.

Ha úgy érzed fáradt vagy, menj elébe a dolognak és beszéld ki magadból, majd tedd félre az edzés idejére. Semmiképp se akarj egyedül maradni a problémával, viszont tudd, hogy a táncórára miért jössz el!

Munka, suli, vagy a problémás szituációk közepette az életed során eljöhetsz egy helyre,

 • ahol végre nincs feléd elvárás támasztva;
 • ahol egy tényleg jó közösség fogad és kiránt a fáradtságból, ha hagyod;
 • ahol az lehetsz, aki vagy;
 • ahol sikerélményeid lesznek, ha beleteszed az energiát, a munkát (mindig van annyi tartalékunk, hogy az általunk preferált dolgokra jusson).

De ha ehelyett arra fókuszálunk, amin éppen nem tudunk változtatni, akkor az nem fog élményt okozni számunkra.

Huh, ez azért kemény téma!
Ha végig olvastad, azt nagyon köszönöm – biztos vagyok benne, hogy hasznos lesz, hasznosítsátok ezt a gondolatmenetet bátran!

Author

Varga Norbert

All articles
Összes blogcikk 

3 ok, amiért ne hagyd magad lebeszélni a táncról

Mi az az 1 dolog, amitől garantáltan élvezni fogod a táncot / táncórát?

3 FONTOS dolog, amit mindenképpen tegyél meg, AMIKOR TÁNCOS WORKSHOPRA LÁTOGATSZ EL

Nem kell táncstílust választanod!

Fullasztó baklövések és 3 egyszerű tipp a levegő vételhez tánc közben

Mi az a 3 dolog, amit a hiphop táncosok rendszerint elfelejtenek?

az 115Official edzés metodika alapítója, az Exatlon Hungary 2020-as versenyének kihívó versenyzője, a 2021-es szezon edzője

Ádám lesz az, aki kihozza belőled a maximumot testileg lelkileg egyaránt. Órái alatt nem csak kilépsz a komfortzónádból, hanem megtapasztalod, hogy mire is vagy képes valójában. Hihetetlen élmény!

a kaposvári NDC DANCEstudio™ egyik oktatója

Több éve készít fel csoportokat és formációkat hazai, és nemzetközi versenyekre egyaránt. A koreográfusi szerepek mellett aktív versenyző még, láthattátok már szólóban és csoportban is a színpadon, és a performance rendezvények mellett freestyle battle-ökön is össze futhattatok vele. Rengeteg világhírű prezentertől, táncostól tanult már az évek során, rendszeresen workshopokon és tánctáborokban fejleszti magát. Volt már a horvátországi BeatCamp-en, az olaszországi HyperWeek-en, Sorrento-ban a House Dance Europe-on, több alkalommal Amsterdam-ban a Summer Dance Forever rendezvényén, workshopon Bécsben, Pozsonyban, Prágában, Londonban, Eindhovenben is. Fontosnak tartja az urban stílusok alapjainak ismeretét, a kultúrák tiszteletét, és ezek mellett a művészi szabadságot, az egyediséget és az önmegvalósítást a tánc által.

az NDC egyik vezetője, koreográfusa és tanára.

10 éve készít fel csapatokat hazai és nemzetközi versenyekre illetve még ő maga is aktív versenyző. Amita Díjas és Connector Dance Fest Díjas koreográfus, valamint szóló kategóriában Országos Bajnok a Hip-Hop Unite Hungary verseny sorozaton. Számos itthoni és külföldi koreográfustól tanult már, nagyon fontosnak tartja a folymatos önképzést, hogy mindig a lehető leghitelesebben adhassa át az elsajátított tudást tanítványainak. Tagja az NDC Dreamers formációjának, akik számos csodás tánccal ajándékoztak meg minket az évek során. Nagyon fontosnak tartja, hogy a tánc során ne csak mozdulatok, hanem érzések is felszínre kerüljenek, melyekkel hathatunk az emberekre.

táncos – táncoktató.

Gergő elsősorban a hiphop stílusokkal dolgozik, ám folyamatosan bővíti repertoárját, kreatív munkáiban a hiphop, a fúziós hastánc és egyéb stílusok kapcsolódási pontjait kutatja. A József Attila Színházban ad elő rendszeresen. Amikor épp nem táncol, zenét szerez és szöveget ír zenekarának, ahol gitáron és zongorán játszik. Sokan a mai napig MJ-imitátorként ismerik. Sokoldalú, a folyamatos megújulást zászlajára tűző művész.

Tánc-,óvó- és tanítópedagógus, a 17 éves Európa bajnoki címmel rendelkező First Step Dance Club alapítója és vezetője.

Lételeme a mozgás, a tánc, imád kilépni a komfortzónájából. Számos stílussal, műfajjal foglalkozik: kortárs-moderntánc, jazz, divattáncok, akrobatika, jóga stb. Legfőbb célja a tudatos testhasználatra nevelés. Tünci egy vérbeli pedagógus, munkásságával olyan alapot és versenyképes tudást biztosít tanítványainak, amellyel nem csak a tánc szeretetét tudja kialakítani és megerősíteni, de el is tudja indítani őket a pályán. Több tanítványa már profi táncosként vagy pedagógusként dolgozik Magyarországon. Táncóráin hatalmas élmény részt venni, hiszen az a tréningtől a koreográfiáig mesterien felépített, és igazán emberközpontú.

a W.O.W. of dance táncos közösség alapítója, a KORTÁRS-HIPHOP táncstílus első képviselője Magyarországon.

Norbi egyben táborunk megálmodója is. Általa fogtok képet kapni arról, hogy miként tudtok többé válni egyetlen táncstílusnál, és hogyan tudtok magatokba szívni, valamint ötvözni mindent, amit csak imádtok a táncban.