Blog

Mi az a 3 dolog, amit a hiphop táncosok rendszerint elfelejtenek?

Van 3 dolog, amelyek alapvetően határozzák meg azt, hogy valaki csak divatból táncol, mert a haverok is ezt csinálják, illetve mert menő…vagy mert tényleg szív ügye, megmozgatja a tánc testileg lelkileg és van valamilyen (bármilyen) célja vele. Ebbe nem megyek bele nagyon mélyen, de az is egy cél például, ha egy jó közösségben akarod eltölteni a szabadidődet, mellette pedig imádod a jó zenéket és tetszik a tánc, mint mozgásforma. 3 egyszerű dologról van szó…

Nekem van olyan tanítványom is, aki nem akar profi táncos lenni, de imádja a hangulatot, a zenét, és szereti ezt a mozgásformát, DE ugyanazon az órán van olyan tanítványom is, aki abszolút komolyan gondolja a táncot, és versenyre készítem fel külön órák alkalmával. Egyikük sem a divat miatt jár táncórákra.

A divat mindig változik. Ha csak ez, mármint a divat miatt jársz el táncórákra, akkor a lényegről maradsz le, ebben 100%-ig biztos vagyok.

Lássuk mi az a 3 dolog, amit soha ne felejts el, ha táncolni készülsz.

Felhívom a figyelmed, hogy az alábbi állításaim leginkább a hiphop stílus kedvelőinek körében jellemző…tehát nem általánosítok mindenkire, viszont heti szinten tapasztalom az alábbiak jelenlétét a környezetemben.

1, Hogyan kezdünk hozzá

Nagyon sokan kezdenek el divatból (főleg hiphop stílus esetében jellemző) táncolni, de kevés olyan van köztük, akik tudják, hogy ha ilyen intenzív mozgást végez az ember, kemény izommunkát, akkor be kell előtte melegíteni. RENDESEN…

Nem elég 3 fejkörzés, meg 5 csípőkörzés, vagy pár tornaórás gyakorlat.

Tudni kell, hogy a testünk mely pontjából indulnak a mozdulatok, mi az a ‘KÖZPONT’ és tudatosan bemelegíteni a testünk egészét. A tudatos bemelegítést mi például összekötjük különböző tánc technikai ismeretek fejlesztésével is, komplex gyakorlatsorokat végzünk – ezt nevezzük tréningnek.

Jó heccnek tűnik lecsalni a rendes bemelegítést, de ha hosszú távon akarsz a mozgással foglalkozni (akár hobbi szinten), vagy csak fizikailag egészséges maradni, akkor inkább melegíts be alaposan.

2, Miután táncoltál, mi a következő lépés?

Vége az órának…hazamész.
De előtte?

Minden intenzív mozgás után nyújtani kell(ENE!), lazítani az izmokat, amit megdolgoztattál. Sok táncóra úgy néz ki, hogy ez a fázis…csak úgy kimarad.

50 évesen lehet, hogy ennek a dolognak kellemetlen eredményei lesznek.

Én sosem engedem el a tanítványaimat nyújtás nélkül, sőt az esetek 99%-ban együtt nyújtunk, vezetett gyakorlatokkal.

10-15 perc tudatos, vezetett nyújtás elég ahhoz, hogy ténylegesen hatásos eredményt érj el, s ne maradjanak görcsösek az izmaid.

3, A táncon túl…

Ha táncosnak akarod nevezni magad a mai világban, akkor kevés az, hogy azt mondod:

– igen én hiphop-ozok (menő vagyok)!

…de amúgy azt sem tudod, hogy az mit jelent, milyen gyökerei vannak, illetve, hogy milyen táncok vannak még ezen kívül, pl. mi az a moderntánc.

Még ma is látok olyan plakátokat, ahol a hiphop-ot moderntáncnak nevezik.
Az eszem megáll ettől!

És itt jön a lényeg:

Egy igazi táncos nem engedheti meg magának a tájékozatlanságot. Akkor sem, ha csak hobbiból táncol valaki. Ez persze nem csak a táncos, hanem az oktató hibája is.

Egyszer s mindenkorra:
A hiphop NEM moderntánc, hanem DIVATTÁNC!
Ezt a mondatot még sokat fogod hallani tőlem.

A ‘plié’, vagy ‘relevé’ fogalma, ‘központ’, ‘kontrakció-release’, divattánc-moderntánc, ezek alap dolgok, mégis sok táncos nem hallott még róluk.

Ne csak órákat vegyünk, tanuljunk is, képezzük az elménket!

Szellemi képzettség nélkül nem táncos a táncos, hanem csak egy össze-vissza kalimpáló robot. Ezért arra biztatlak, hogy ha azt érzed vannak hiányosságaid a fentebbi gondolatokat illetően, akkor tudsz kérdezni tőlem, örömmel segítek és válaszolok minden kérdésre!

Kívánom, hogy táncosként összhangba tudd hozni a tested és a szellemi tudásodat is, hiszen így tudod majd igazán örömödet lelni abban, amit csinálsz.

Ha tetszett a cikk oszd meg!

© 2014-2024 Minden jog fenntartva | W.O.W. of dance