Mi az a 3 dolog, amit a hiphop táncosok rendszerint elfelejtenek?

Van 3 dolog, amelyek alapvetően határozzák meg azt, hogy valaki csak divatból táncol, mert a haverok is ezt csinálják, illetve mert menő…vagy mert tényleg szív ügye, megmozgatja a tánc testileg lelkileg és van valamilyen (bármilyen) célja vele. Ebbe nem megyek bele nagyon mélyen, de az is egy cél például, ha egy jó közösségben akarod eltölteni a szabadidődet, mellette pedig imádod a jó zenéket és tetszik a tánc, mint mozgásforma. 3 egyszerű dologról van szó…

Nekem van olyan tanítványom is, aki nem akar profi táncos lenni, de imádja a hangulatot, a zenét, és szereti ezt a mozgásformát, DE ugyanazon az órán van olyan tanítványom is, aki abszolút komolyan gondolja a táncot, és versenyre készítem fel külön órák alkalmával. Egyikük sem a divat miatt jár táncórákra.

A divat mindig változik. Ha csak ez, mármint a divat miatt jársz el táncórákra, akkor a lényegről maradsz le, ebben 100%-ig biztos vagyok.

Lássuk mi az a 3 dolog, amit soha ne felejts el, ha táncolni készülsz.

Felhívom a figyelmed, hogy az alábbi állításaim leginkább a hiphop stílus kedvelőinek körében jellemző…tehát nem általánosítok mindenkire, viszont heti szinten tapasztalom az alábbiak jelenlétét a környezetemben.

1, Hogyan kezdünk hozzá

Nagyon sokan kezdenek el divatból (főleg hiphop stílus esetében jellemző) táncolni, de kevés olyan van köztük, akik tudják, hogy ha ilyen intenzív mozgást végez az ember, kemény izommunkát, akkor be kell előtte melegíteni. RENDESEN…

Nem elég 3 fejkörzés, meg 5 csípőkörzés, vagy pár tornaórás gyakorlat.

Tudni kell, hogy a testünk mely pontjából indulnak a mozdulatok, mi az a ‘KÖZPONT’ és tudatosan bemelegíteni a testünk egészét. A tudatos bemelegítést mi például összekötjük különböző tánc technikai ismeretek fejlesztésével is, komplex gyakorlatsorokat végzünk – ezt nevezzük tréningnek.

Jó heccnek tűnik lecsalni a rendes bemelegítést, de ha hosszú távon akarsz a mozgással foglalkozni (akár hobbi szinten), vagy csak fizikailag egészséges maradni, akkor inkább melegíts be alaposan.

2, Miután táncoltál, mi a következő lépés?

Vége az órának…hazamész.
De előtte?

Minden intenzív mozgás után nyújtani kell(ENE!), lazítani az izmokat, amit megdolgoztattál. Sok táncóra úgy néz ki, hogy ez a fázis…csak úgy kimarad.

50 évesen lehet, hogy ennek a dolognak kellemetlen eredményei lesznek.

Én sosem engedem el a tanítványaimat nyújtás nélkül, sőt az esetek 99%-ban együtt nyújtunk, vezetett gyakorlatokkal.

10-15 perc tudatos, vezetett nyújtás elég ahhoz, hogy ténylegesen hatásos eredményt érj el, s ne maradjanak görcsösek az izmaid.

3, A táncon túl…

Ha táncosnak akarod nevezni magad a mai világban, akkor kevés az, hogy azt mondod:

– igen én hiphop-ozok (menő vagyok)!

…de amúgy azt sem tudod, hogy az mit jelent, milyen gyökerei vannak, illetve, hogy milyen táncok vannak még ezen kívül, pl. mi az a moderntánc.

Még ma is látok olyan plakátokat, ahol a hiphop-ot moderntáncnak nevezik.
Az eszem megáll ettől!

És itt jön a lényeg:

Egy igazi táncos nem engedheti meg magának a tájékozatlanságot. Akkor sem, ha csak hobbiból táncol valaki. Ez persze nem csak a táncos, hanem az oktató hibája is.

Egyszer s mindenkorra:
A hiphop NEM moderntánc, hanem DIVATTÁNC!
Ezt a mondatot még sokat fogod hallani tőlem.

A ‘plié’, vagy ‘relevé’ fogalma, ‘központ’, ‘kontrakció-release’, divattánc-moderntánc, ezek alap dolgok, mégis sok táncos nem hallott még róluk.

Ne csak órákat vegyünk, tanuljunk is, képezzük az elménket!

Szellemi képzettség nélkül nem táncos a táncos, hanem csak egy össze-vissza kalimpáló robot. Ezért arra biztatlak, hogy ha azt érzed vannak hiányosságaid a fentebbi gondolatokat illetően, akkor tudsz kérdezni tőlem, örömmel segítek és válaszolok minden kérdésre!

Kívánom, hogy táncosként összhangba tudd hozni a tested és a szellemi tudásodat is, hiszen így tudod majd igazán örömödet lelni abban, amit csinálsz.

Author

Varga Norbert

All articles
Összes blogcikk 

3 ok, amiért ne hagyd magad lebeszélni a táncról

Mi az az 1 dolog, amitől garantáltan élvezni fogod a táncot / táncórát?

3 FONTOS dolog, amit mindenképpen tegyél meg, AMIKOR TÁNCOS WORKSHOPRA LÁTOGATSZ EL

Nem kell táncstílust választanod!

Fullasztó baklövések és 3 egyszerű tipp a levegő vételhez tánc közben

Mi az a 3 dolog, amit a hiphop táncosok rendszerint elfelejtenek?

az 115Official edzés metodika alapítója, az Exatlon Hungary 2020-as versenyének kihívó versenyzője, a 2021-es szezon edzője

Ádám lesz az, aki kihozza belőled a maximumot testileg lelkileg egyaránt. Órái alatt nem csak kilépsz a komfortzónádból, hanem megtapasztalod, hogy mire is vagy képes valójában. Hihetetlen élmény!

Több éve készít fel csoportokat és formációkat hazai, és nemzetközi versenyekre egyaránt. A koreográfusi szerepek mellett aktív versenyző még, láthattátok már szólóban és csoportban is a színpadon, és a performance rendezvények mellett freestyle battle-ökön is össze futhattatok vele. Rengeteg világhírű prezentertől, táncostól tanult már az évek során, rendszeresen workshopokon és tánctáborokban fejleszti magát. Volt már a horvátországi BeatCamp-en, az olaszországi HyperWeek-en, Sorrento-ban a House Dance Europe-on, több alkalommal Amsterdam-ban a Summer Dance Forever rendezvényén, workshopon Bécsben, Pozsonyban, Prágában, Londonban, Eindhovenben is. Fontosnak tartja az urban stílusok alapjainak ismeretét, a kultúrák tiszteletét, és ezek mellett a művészi szabadságot, az egyediséget és az önmegvalósítást a tánc által.

10 éve készít fel csapatokat hazai és nemzetközi versenyekre illetve még ő maga is aktív versenyző. Amita Díjas és Connector Dance Fest Díjas koreográfus, valamint szóló kategóriában Országos Bajnok a Hip-Hop Unite Hungary verseny sorozaton. Számos itthoni és külföldi koreográfustól tanult már, nagyon fontosnak tartja a folymatos önképzést, hogy mindig a lehető leghitelesebben adhassa át az elsajátított tudást tanítványainak. Tagja az NDC Dreamers formációjának, akik számos csodás tánccal ajándékoztak meg minket az évek során. Nagyon fontosnak tartja, hogy a tánc során ne csak mozdulatok, hanem érzések is felszínre kerüljenek, melyekkel hathatunk az emberekre.

táncos – táncoktató.

Gergő elsősorban a hiphop stílusokkal dolgozik, ám folyamatosan bővíti repertoárját, kreatív munkáiban a hiphop, a fúziós hastánc és egyéb stílusok kapcsolódási pontjait kutatja. A József Attila Színházban ad elő rendszeresen. Amikor épp nem táncol, zenét szerez és szöveget ír zenekarának, ahol gitáron és zongorán játszik. Sokan a mai napig MJ-imitátorként ismerik. Sokoldalú, a folyamatos megújulást zászlajára tűző művész.

Lételeme a mozgás, a tánc, imád kilépni a komfortzónájából. Számos stílussal, műfajjal foglalkozik: kortárs-moderntánc, jazz, divattáncok, akrobatika, jóga stb. Legfőbb célja a tudatos testhasználatra nevelés. Tünci egy vérbeli pedagógus, munkásságával olyan alapot és versenyképes tudást biztosít tanítványainak, amellyel nem csak a tánc szeretetét tudja kialakítani és megerősíteni, de el is tudja indítani őket a pályán. Több tanítványa már profi táncosként vagy pedagógusként dolgozik Magyarországon. Táncóráin hatalmas élmény részt venni, hiszen az a tréningtől a koreográfiáig mesterien felépített, és igazán emberközpontú.

Norbi egyben táborunk megálmodója is. Általa fogtok képet kapni arról, hogy miként tudtok többé válni egyetlen táncstílusnál, és hogyan tudtok magatokba szívni, valamint ötvözni mindent, amit csak imádtok a táncban.

Több mint 20 éve foglalkozik tanítással. Célja, hogy Te is megtapasztald, milyen is az, amikor nem korlátoz semmi a táncban, és teljesen önmagad lehetsz, miközben gyakorolsz.