3 táncos banánhéj, amin Te is elcsúszhatsz

Mi az a 3 eget rengetően egyszerű dolog, amit ha Te is csinálsz, akkor hatalmasat árthatsz magadnak a táncórán, ahova jársz?!

Ha még nem jársz sehova táncórára, akkor is figyelmesen olvasd el ezt a cikket, mert bármilyen másik területen is hasznos lehet számodra.

/Fókuszpókusz/

Amikor koreót tanulsz, meredten nézed az oktatót a tükörben…ugye?
Másolod a mozdulatokat, figyeled a technikát, leköveted a dinamikát. Csúcsszuper! A legtöbben viszont még akkor is az oktatót nézik a tükörben, amikor már megtanulták a táncot. Ez azért lehet probléma, mert így lényegében másolsz, valójában nem tudod a koreót, csak követed amit látsz.

Tipp: Már a tanulási fázisban kezd el magadat nézni a tükörben az oktató helyett. Pillants az oktatóra amikor szükségesnek érzed, de saját magadra helyezd a nagyobb fókuszt, magadra figyelj, bízz magadban. Az oktató azért van, hogy segítsen…nem igaz?
Legfeljebb, ha elakadsz, akkor kérdezel tőle.

/Gyors, mint az állat/

Megjegyzem, én is gyakran megkapom az óráimon, hogy gyorsak a koreóim.
Figyelj! Ilyenkor a legtöbben marhára megijednek!
“Hú ez baromi gyors, nem fogom tudni megcsinálni.”
Na ezt ne gondold.

Amikor gyors koreót tanulsz, akkor azt javaslom Neked:
Először is a zenére figyelj, ne a tempóra. Hallgasd kicsit, és szokd az ütemet. Majd az első pár körben amikor táncolsz, ne adj bele 100%ot, csak 70-et (ezt markírozásnak hívjuk), és a tempóra figyelj. Ekkor fogja az agyad megérteni, hogy adott mozdulatot mikor kell csinálnod. Végül, a kis részekre helyezd a fókuszt, ne várd magadtól, hogy rögtön mindent egyszerre fogsz tempóra szuperül megcsinálni. Haladj folyamatosan, türelemmel. Merd bevállalni, hogy elrontod…ebből fogsz tanulni a legtöbbet. A mozdulatsorok nem tudnak egyszerre automatizálódni az agyad és az izmaid közt, ez egy folyamat. De amikor már tudod a koreót zenére értelmezni, na akkor durr bele, teljes gőzzel nyomhatod.

/Bújócska/

Volt már olyan szituban részed táncórán, amikor annyira sokan voltatok, hogy az oktató sorcserét rendelt el? Biztos, hogy igen! A sorcsere azt jelenti, hogy aki a terem első felében áll, azok helyet cserélnek a hátul állókkal.

Ha hátul vagyunk a teremben, hajlamosak vagyunk lazábbra venni az erőfeszítést, s amikor előre kerülünk akkor hirtelen megijedünk és jön a megfelelési kényszer. Láthatóvá váltál, most meg kell mutatni mit tudsz…ugye ismerős? Hirtelen kiestél a komfortzónádból!

Azt tanácsolom, hogy ha már veszed a fáradtságot és eljársz táncolni, időt teszel bele, akkor egész órán tedd oda magad keményen. Ne megfelelésből csináld, hanem saját magad miatt. Hidd el, minden óra után büszke leszel magadra, s növeled az önbizalmad is, ha a munka is mögötte van annak amit csinálsz.Szóval ez a 3. banánhéj, amin elcsúszhatsz egy táncórán, ha nem figyelsz oda!
Nem bonyolult dolog egyik sem, sőt fogadok, hogy már tudtál ezekről. Viszont azt gondolom, hogy kell néha a megerősítés. Nem vagy egyedül egyik problémáddal sem, remélem hogy hasznosak lesznek számodra ezek a tippek.

Author

Varga Norbert

All articles
Összes blogcikk 

3 ok, amiért ne hagyd magad lebeszélni a táncról

Mi az az 1 dolog, amitől garantáltan élvezni fogod a táncot / táncórát?

3 FONTOS dolog, amit mindenképpen tegyél meg, AMIKOR TÁNCOS WORKSHOPRA LÁTOGATSZ EL

Nem kell táncstílust választanod!

Fullasztó baklövések és 3 egyszerű tipp a levegő vételhez tánc közben

Mi az a 3 dolog, amit a hiphop táncosok rendszerint elfelejtenek?

az 115Official edzés metodika alapítója, az Exatlon Hungary 2020-as versenyének kihívó versenyzője, a 2021-es szezon edzője

Ádám lesz az, aki kihozza belőled a maximumot testileg lelkileg egyaránt. Órái alatt nem csak kilépsz a komfortzónádból, hanem megtapasztalod, hogy mire is vagy képes valójában. Hihetetlen élmény!

Több éve készít fel csoportokat és formációkat hazai, és nemzetközi versenyekre egyaránt. A koreográfusi szerepek mellett aktív versenyző még, láthattátok már szólóban és csoportban is a színpadon, és a performance rendezvények mellett freestyle battle-ökön is össze futhattatok vele. Rengeteg világhírű prezentertől, táncostól tanult már az évek során, rendszeresen workshopokon és tánctáborokban fejleszti magát. Volt már a horvátországi BeatCamp-en, az olaszországi HyperWeek-en, Sorrento-ban a House Dance Europe-on, több alkalommal Amsterdam-ban a Summer Dance Forever rendezvényén, workshopon Bécsben, Pozsonyban, Prágában, Londonban, Eindhovenben is. Fontosnak tartja az urban stílusok alapjainak ismeretét, a kultúrák tiszteletét, és ezek mellett a művészi szabadságot, az egyediséget és az önmegvalósítást a tánc által.

10 éve készít fel csapatokat hazai és nemzetközi versenyekre illetve még ő maga is aktív versenyző. Amita Díjas és Connector Dance Fest Díjas koreográfus, valamint szóló kategóriában Országos Bajnok a Hip-Hop Unite Hungary verseny sorozaton. Számos itthoni és külföldi koreográfustól tanult már, nagyon fontosnak tartja a folymatos önképzést, hogy mindig a lehető leghitelesebben adhassa át az elsajátított tudást tanítványainak. Tagja az NDC Dreamers formációjának, akik számos csodás tánccal ajándékoztak meg minket az évek során. Nagyon fontosnak tartja, hogy a tánc során ne csak mozdulatok, hanem érzések is felszínre kerüljenek, melyekkel hathatunk az emberekre.

táncos – táncoktató.

Gergő elsősorban a hiphop stílusokkal dolgozik, ám folyamatosan bővíti repertoárját, kreatív munkáiban a hiphop, a fúziós hastánc és egyéb stílusok kapcsolódási pontjait kutatja. A József Attila Színházban ad elő rendszeresen. Amikor épp nem táncol, zenét szerez és szöveget ír zenekarának, ahol gitáron és zongorán játszik. Sokan a mai napig MJ-imitátorként ismerik. Sokoldalú, a folyamatos megújulást zászlajára tűző művész.

Lételeme a mozgás, a tánc, imád kilépni a komfortzónájából. Számos stílussal, műfajjal foglalkozik: kortárs-moderntánc, jazz, divattáncok, akrobatika, jóga stb. Legfőbb célja a tudatos testhasználatra nevelés. Tünci egy vérbeli pedagógus, munkásságával olyan alapot és versenyképes tudást biztosít tanítványainak, amellyel nem csak a tánc szeretetét tudja kialakítani és megerősíteni, de el is tudja indítani őket a pályán. Több tanítványa már profi táncosként vagy pedagógusként dolgozik Magyarországon. Táncóráin hatalmas élmény részt venni, hiszen az a tréningtől a koreográfiáig mesterien felépített, és igazán emberközpontú.

Norbi egyben táborunk megálmodója is. Általa fogtok képet kapni arról, hogy miként tudtok többé válni egyetlen táncstílusnál, és hogyan tudtok magatokba szívni, valamint ötvözni mindent, amit csak imádtok a táncban.

Több mint 20 éve foglalkozik tanítással. Célja, hogy Te is megtapasztald, milyen is az, amikor nem korlátoz semmi a táncban, és teljesen önmagad lehetsz, miközben gyakorolsz.